Лидерите на Сърбия и Косово ще проведат преговори на високо ниво

...
Лидерите на Сърбия и Косово ще проведат преговори на високо ниво
Коментари Харесай

Лидерите на Сърбия и Косово провеждат в Брюксел кризисна среща

Лидерите на Сърбия и Косово ще проведат преговори на високо равнище през днешния ден в Брюксел. По този начин посредниците от ЕС се надяват да деескалират възходящото напрежение на Балканите, където Русия се опита да усили в допълнение въздействието си на фона на войната в Украйна, предава ``Асишиейтед Прес``.

Сръбският президент Александър Вучич и косовският министър председател Албин Курти одобриха поканата на висшия комисар по външните работи на Европейски Съюз Жозеп Борел за среща на 18 август.  " Всички въпроси  би трябвало да бъдат прегледани посредством разговора, подпомаган от ЕС``, сподели представителят на Европейската комисия по външните работи Набила Масрали пред кореспонденти. ``И двете страни би трябвало да прекратят враждебните си дейности на този етап и да работят отговорно``, добави Масрали.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се срещна настрана с Вучич и Курти в Брюксел в сряда, сподели, че командваните от НАТО войски, ситуирани в Косово, са засилили наличието си на северната граница на Косово със Сърбия заради настоящето напрежение. ``Разбира се, ние ще действаме, когато е належащо, и ще действаме по симетричен метод, тъй като главната ни цел е да помогнем за понижаване на напрежението и да подсигуряваме на всички общности независимост на придвижване, включително, несъмнено, на сърбите в Косово``, сподели Столтенберг.

Затопляне на връзките не се чака

Надеждите, че срещата лице в лице сред Вучич и Курти може да докара до огромен пробив, са слаби. Преговорите в Брюксел се провеждат малко повече от година след последната им среща през юли 2021 година - една от двете срещи през предходната година, които не съумяха да доведат до обилни резултати, напомня БГНЕС.

Косово обяви самостоятелност от Сърбия през 2008 година, само че Сърбия все още счита Косово за неразделна част от своята територия. Напрежението сред Белград и Прищина се изостри в края на юли преди плануваното от Косово използване на нов закон, който задължава всички, в това число сърбите, живеещи в Косово, да имат косовска персонална карта и регистрационен номер на автомобила. По-късно Косово разгласи, че отлага новите ограничения до 1 септември, а Вучич прикани за разговор за решение на проблемите с Косово.

" Сега`` напомня:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР